Morotsbröd i långpanna...
När jag googlade för att få tips på bröd med mortötter i så hittade jag ett enkelt å mycket gott recept. Det finns HÄR.
För enkelhetens skull så får ni receptet här oxå...
Morotsbröd med honung i långpanna
5 dl mjölk
50g jäst
0,5 dl rapsolja
2-3 stora finrivna morötter
1 tsk salt
2 rejäla matskedar honung (jag tog 1 msk)
8-10 dl vetemjöl (jag tog fullkornsdinkel, rågsikt å vetemjöl special "på en höft")
1 dl grahamsmjöl
1 dl havregryn (fiberhavregryn använder jag)
Åsså tog jag lite solroskärnor och krossat linfrö "på en höft".
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken tilll 37 grader och blanda med jästen. Tillsätt därefter olja, morötter, honung och salt. Tillsätt sedan så mycket mjöl som degen ”klarar av”, spara dock lite till utbakningen. Arbeta ihop med kraftiga tag. Ställ därefter på jäsning i ca 30 minuter.
Baka ut degen och lägg i en långpanna med papper. Platta ut och skär försiktigt i rutor och nagga sedan med en gaffel. Lår jäsa i ytterligare 30 minuter och grädda därefter i ugnen i ca 15 min på 220 grader. Om du vill kan du pensla brödet med lite saltvatten de sista minuterna så får du en god och krispig skorpa. Låt det gräddade brödet kallna under bakduk och skär sedan i bitar. Servera med smör, en god ost och gärna lite apelsinmarelad. Släng resten av bröden i frysen och ta bara fram det antal du tänker äta. Då håller de sig saftiga längre. Bon apetit!
Detta brödet är Marcus nya favorit. Det är enkelt att göra, bara lite klurigt när man ska kavla ut brödet för jag gjorde nog degen lite för "degig". Det är i alla fall helt klart värt att prova!!!
Lycka till!!
Mums det här måste jag prova någon gång.
Ja..idag får man multi-taska eftersom huvudet har varit mer än segt hela dagen, inte förrän nu jag börjar känna mig någerlunda normal, hahaha!
Härligt att du är sugen på träning..här är en som inte riktigt är det, men det beror nog på allt annat som ska fixas.
Så fort jag kommer in i plugget och får ordning på saker ska det säkert gå bra :) Springa i skogen är ju en investering i plugget också eftersom huvudet är mer med sen! :)
Kramar!
Det ser jättegott ut. Får se om det blir nån bakdag nån dag. :)
Ha en fin kväll.
Moritsbröd är så gott!
lakritsviol & lakritshallon låter som musik i mina öron :-)
hoppas du har en härlig söndag
kramar
Ser jätte gott ut. Ska testa det senare tror jag:)
Ser mumsigt ut! Ska testa så snart jag hinner!
Ha det gott!
KRAAAAAAAAAAAM!
Liza
Det låter som en riktig höjdare!
Kramen.
Åhh, såg riktigt gott ut! Det måste jag helt klart testa att göra någon dag...:)
Ser supermumsigt ut! Det måste jag testa någon gång. Praktiskt med långpannebak också. Skönt att du mår bättre nu! Kramis Helena
Åh! Måste provas! En gång i tiden bakade jag allt bröd själv, jämt! Men sedan flyttade jag och sedan dess har det inte blivit några bak... kanske dags att slänga ihop lite igen:.))
Det där brödet ser verkligen supergott ut! Blir av någon konstig anledning helt plötsligt sugen på att baka... :)
Vad gott brödet ser ut! :-)
Kom precis hem till Halmstad, varit i Helsingborg i helgen. Hade tänkt städa lite här hemma idag, ett ont måste ibland! ;-)
Kramar, Anna.
Såg smarrigt ut! Tänk om man kunde ha dig som granne och köpa bröd direkt från dig istället??
Vi köpte en bakmaskin på en yard sale och den användes flitigt under vintersäsongen då vi vaknade upp till färskt bröd som vi käkade medan vi kollade på julkalendern (via internet såklart!) Å sen blev vi lata och slutade använda den på länge!
Tack vad gullig du är :-)
hoppas du mår väl
kramar Anna
Åh så gott det såg ut! Men, det gör gi & för sig allt du bakar!!
Kramar, hoppas du mår bra!!!!
ÅÅÅÅÅÅ det där måste jag bara testa!!!! kul att du tipsar om det!!!!
Kramen
Å vad gott det ser ut. Måste provas här hemma oxå... fast jag har funderat på att börja lite smått med LCHF kost (eller vad det heter). Min muskelinflammation är mycket bättre. Känner av det i bröstkorgen ibland men jag mår rätt ok nu. Vila är bra! Kram på dig kära trogna bloggvän :-)